Gå till innehållet

Huvudmeny:

Kurres Hemsida


Paradiset

Äventyr

Sida: 1 2 3 4

Nästa Sida

Var ligger Paradiset?

En del tror att man kommer dit efter döden. Snarare är väl troligt att man åker ett par trappor ner eller inte åker alls. För en del gamla lumparkompisar finns Paradiset på den nedlagda torpedbåtsbasen Gålö. Varannan helg gnetar de med att få den gamla torpedbåten att återuppstå. (torpedbåtsbasen kallas Paradiset) För mig är Paradiset oftast en plats i naturen där jag känner ett stort lugn. I verkligheten är det inte någon bestämd plats. Så den här berättelsen handlar om en liten färd till en stor plats.

Kurre


Varför gummibåt?


Gubben är 55+ och har insett att kroppen börjar ge vissa begränsningar. Knappast skallen däremot. I yngre år var kanoten redskapet för att komma ut i skärgården. Då kunde man klara sig även om man skulle kapsejsa. Numer är man stel som en pinne i midjan, osäker då vågorna blir högre och går man runt så är man säker på att inte komma upp igen. Lusten att leva nära naturen på klipporna har däremot inte avtagit. Vilka är då alternativen? Ja sjöräddningen använder ju gummibåtar så det är nog det säkraste man kan färdas i. Tanken är att man skall kunna komma långt ut i skärgården på de yttersta skären och färdas tryggt även om det blåser och vågorna blir höga. Sagt
och gjort. En gummibåt införskaffades.

4,2 m lång och 2 m bred. Bär ca 900 kg. Har en splitter ny motor på 25 Hk. Båten har mjuk botten vilket ger ett djupgående på ca 7 cm med uppfälld motor. På akterspegeln finns två nedfällbara hjul vilket gör att man utan större möda kan rulla upp den på land. Tanken är att båten skall vara lagom stor för att rymma två man med packning, mat, bensin och vatten för en vecka men inte för stor eller tung att tas ur vattnet av två personer. Motorn skall ge tillräcklig kraft även i stark motvind och kraftig sjö. Dessutom skall den ge möjligheten att åka ganska fort vid tjänlig väderlek. Båttrailern ger flexibilitet att utforska olika platser utan större begränsningar.

Så det nya konceptet skulle prövas. Gamla lumparkompisen Kjelle vidtalades och som alltid ställer han upp på allt. Veckan efter midsommar 2005 bokades för detta äventyr.

Vi sjösatte båten vid Finkarudd på Gålö. Vinden låg på nord ca 4m/s sekund, grått och duggregn. Eftersom motorn är helt ny så måste den köras in. Således knallade vi i sakta gemak (4 knop) mot Ornö, förbi Björkö till Bokvik på Ornö's sydvästra sida. En lagom etapp med tanke på att timman blivit sen. Inne i viken hittade vi en plan och bra plats för tältet i en lövbacke.

Kjelle på fiskarfänge

På Mysingen regnar och blåser det

Inre delen av viken är mycket skyddad och grund

Middagsmaten

Sida: 1 2 3 4

Nästa Sida

Hem | Äventyr | Bilder | Om Mig | Kontakt | Webbkarta

Sök

Tillbaka till innehållet | Tillbaka till huvudmenyn