Gå till innehållet

Huvudmeny:

Kurres Hemsida


Vilse i Skogen

Äventyr


Vilse i Skogen, på Riktigt!

Detta äventyr i skogen är av mig, Daniel, Kurts son och min vän Sille när vi under natten gick vilse i skogen på vår hajkingtripp. Äventyret utspelar sig en bra bit in i skogen mitt emot och i närheten av Håbo-Tibble mellan Skokloster och Bro. Jag och min vän var endast ute i skogen en natt och tog endast några bilder. Jag har som min far alltid älskat att vara ute i naturen men har pga en ryggskada tvingats ge upp den hobbyn.

Den här trippen var menad att vi skulle ta med oss så lite packning som möjligt och överleva mestadels på naturen för att komma den närmare och se hur bra vi skulle klara oss i skogen ifall vi nån gång skulle behöva använda vår kunskap på riktigt i en nödsituation.
Glöm sovsäckar, tält, stormkök och kompass. Vår packning bestod endast utav några korvar, tändare, 2 ficklampor, 1 karta över området, 1 vattenflaska, 2 machetes och några knivar för att vara ute 2 dagar.
Vår välplanerade hajkning slutade med vilse i en kolsvart skog mitt i natten tillsammans med en brunstig älg.


Vi parkerade bilen vid bommen precis brevid bilvägen och började gå längs grusvägen från punkt
1. till punkt 2. där ingen av oss varit förut. Solen gassade för fullt hela den långa vägen så det tog inte många minuter att bli genomsvettig. På vägen åt vi blåbär, lingon, diverse ätbara blad och blommor för att få lite energi. Sumpmarken vi precis hade passerat började nu bli ordentlig skog så det var dags att lämna vägen. Vi markerade vår instigningsplats in till skogen som är punkt 2. på kartan med en stor sten på vägen och tog fram våra machetes för att kunna hugga oss in genom träden.
Terängen var mångsidig, allt från 2m högt gräs till snårskogar och lite bergsklättring. Vi följde bergsremsan så gott vi kunde upp genom skogen tills vi hittade våran perfekta lägerplats uppe på en brant bergsklippa med utsikt ner över skogen under oss. Solen började nu avta så det var nu dags för att göra ett läger på plats
3. efter en kort paus från den långa promenaden.
Vi började med att bygga en stor eldstad med stenar runt eftersom både träden och marken var så torr. Samlade ved, och granris att ligga på. Vädret var så bra att vi slapp bygga ett vindskydd och beslöt oss för att sova under bar himmel till vår gigantiska brasa vi försökte få igång med tändstål. Oerfarna av att använda tändstål och eftersom solen nu helt hade försvunnit från himlen och lockade fram desto mer mygg, tröttnade vi och drog igång en brasa med tändaren att värma våra genomsvettiga kläder med.

Efter lite korvgrillning och charmande hypnos av brasan som genast höjde stämningen började vårt vatten att ta slut eftersom vi inte visste att vägen dit skulle vara så lång och krävande. Så vi bestämde oss för att gå tillbaks till bilen och hämta lite Cola från bagageluckan trots att det nu var bäcksvart och skulle bli svårt att navigera oss tillbaka eftersom vi inte kunde se några stjärnor pga träden och alla moln.
Vi tömde våra väskor på det vi inte behövde ha med oss, tog våra machetes och började vandra längre in i skogen mot den närmsta grusvägen eftersom det skulle bli helt omöjligt att navigera oss tillbaka samma väg vi hade kommit dit. Det är nästan omöjligt att försöka navigera sig genom den extremt obesvärliga terrängen i kolsvart mörker eftersom man gjärna går i cirklar när man inte har något att gå på. Vi trodde att det skulle bli en kort och ganska enkel tripp från lägret (punkt
3.) till grusvägen (punkt 4.), men pga mörkret visade sig bli lite extra lång eftersom vi inte gick i rätt riktning. Vi skulle ha gått enligt den blåstreckade linjen.

Vi märkte hela skogsvägen från lägret ut till vägen där vi kunde genom att hugga av alla nedersta grenar på träden vi gick förbi och märkte ut grusvägen med granris där vi hade kommit ut, trots att det egentligen var fel plats.

Anfådda efter djungelpromenaden i bäcksvart mörker där man inte vet vart man har fotfäste började vi gå mot bilen.
Den svenska djungeln blir facinerande levande på natten med fåglar, ekorrar, rävar och rådjur som man hör runt om sig.
På vägen tillbaka till bilen mötte vi en stor älg precis brevid den grusväg vi gick på som definitivt fick hjärnan att fokusera på det vi höll på med. Älgens område var nu det område vi med machetes i högsta hugg var tvugna att ta oss igenom. Kändes som en humoristiskt dålig tidpunkt för att möta en brunstig älg mitt i natten.
Vi knatade på lite försiktigt och skrek med jämna mellanrum för att skrämma iväg älgen längre in i skogen hoppandes på att vi slapp bli våldtagna av en 40 taggare. Med tillräckligt adrenalin i kroppen gick vägen till bilen ganska fort.
Vid bilen tog vi en liten paus, drack en Cola och hoppades vi inte skulle behöva möta älgjäveln igen.
Sida: 1 2

Nästa Sida

Hem | Äventyr | Bilder | Om Mig | Kontakt | Webbkarta

Sök

Tillbaka till innehållet | Tillbaka till huvudmenyn